Home / Conspiratii Mondiale / Personalitati / William Shakespeare

William Shakespeare

 

William Shakespeare

Romeo şi Julieta, Henric al V-lea, Visul unei nopţi de vară, Cum vă place şi Furtuna: acestea sunt doar câteva dintre celebrele opere scrise de William Shakespeare, cel mai mare scriitor englez. Sau să se fi aflat altcineva în spatele acestor piese? Este Shakespeare cea mai mare farsă literară din istorie?

Există unii care cred că nu Shakespeare a fost, de fapt, cel care a scris colecţia de piese clasice care îi sunt atribuite celui mai celebru fiu al locali­tăţii Stratford-upon-Avon. Oare lipsa dovezilor scrise despre existenţa lui William Shakespeare, altele decât piesele sale, e o dovadă a faptului că a fost inventat? Cum pot fi explicate cunoştinţele extinse de geografie şi de limbi străine ale lui William Shakespeare, câtă vreme a avut doar o educaţie modestă? Dacă toate acestea sunt adevărate, cine a fost responsabil?

Christopher Marlowe este unul dintre candidaţii propuşi ca fiind adevă­ratul autor din spatele unor piese precum Othello şi Neguţătorul din Veneţia. Marlowe a fost, totodată, un poet din secolul al XVI-lea şi autor apreciat de tragedii elisabetane. Moartea sa în 1593, după ce a fost înjunghiat mortal într-o încăierare din Deptford, l-ar împiedica să fie adevăratul autor al opere­lor lui William Shakespeare, dar unii cred că şi-a înscenat propria moarte ca să nu fie arestat pentru blasfemie şi pentru a se ascunde de recuperatorii de datorii, care intenţionau să-l ucidă. Din refugiul anonimităţii, susţin unii, a scris pie­sele şi poeziile atribuite colegului său, despre care unii cred că era doar un actor dintr-un sat, de care Marlowe se folosea pentru a rămâne ascuns. Se zvoneşte că un copist numit Thomas Walsingham a participat şi el la această înşelătorie. Pentru ca identitatea sa să nu fie descoperită datorită scrisului de mână, MarloweJ-a angajat pe Walsingham să-i transcrie manuscrisele. Un astfel de aranjament ar explica şi de ce primele schiţe dramatice ale lui Shakespeare erau aproape perfecte.


Sir Francis Bacon este un alt personaj pe care mulţi îl consideră a fi fost „adevăratul“ Shakespeare. Aluziile la duplicitatea sa, care apar în scriso­rile sale în care se descrie drept un „poet ascuns“, au fost prezentate de conspiraţionişti drept dovezi ale identităţii sale ascunse. Alţii afirmă că şi-a luat acest pseudonim literar pentru a-şi asigura anonimitatea, deoarece descendenţa sa aristocrată nu i-ar fi permis niciodată să se bucure de adevărata faimă literară. Se spune că singurul caiet al lui Shakespeare desco­perit vreodată a fost Promus a lui Bacon. Se crede chiar că numele lui Bacon apare în lucrările lui William Shakespeare.

Edward de Vere, al 17-lea duce de Oxford, este prezentat de unii ca fiind autorul operelor lui William Shakespeare. Din nou, descendenţa aristocrată a lui de Vere l-ar fi obligat să folosească un pseudonim, pentru că la acea vreme era considerat ruşinos ca un om de rangul lui să scrie texte pentru teatrul public. Educaţia sa clasică şi asemănările dintre piese şi viaţa sa sunt considerate dovezi că el ar fi fost autorul.

Sau să fi fost Henry Neville, o rudă îndepărtată a lui Shakespeare, care era poreclit Falstaff- personaj care apare în trei dintre piesele sale? S-a spus chiar că nici nu a fost vorba despre un bărbat, ci că faimosul dramaturg ar fi fost însăşi regina Elisabeta I, o femeie foarte inteligentă a cărei cea mai mare moştenire se prea poate să fi fost înşelarea cohortelor de istorici şi produce­rea celei mai impunătoare opere a literaturii engleze.

Comments

comments