Uraganul Katrina

 

Uraganul KatrinaUaganul Katrina a lovit statul american Louisiana la 29 august 2005. A fost una dintre cele mai violente furtuni din istoria ţării, provocând inundarea catastrofală a oraşului New Orleans. Frontul meteorologic distrugător a ucis 1800 de oameni şi a provocat pagube de peste 81 de milioane $. Dar unii ar putea spune că nu a fost un dezastru în întregime „natural“.

Anumiţi adepţi ai conspiraţiilor sugerează că, în spatele dezastrului, s-a aflat o mână de om şi că unele dintre cele 53 de diguri sparte de torentele de apă în New Orleans au fost slăbite intenţionat prin plasarea strategică a unor explozivi.

Teroriştii musulmani se numără printre cei acuzaţi. Să fi fost distruge­rea unor diguri vitale o cale de a pedepsi SUA pentru războiul său împotriva terorii şi abuzul istoric de putere din Orientul Mijlociu din cea de-a doua ju­mătate a secolului XX? Dacă aşa au stat lucrurile, au avut un oarecare succes: inundaţiile au provocat un număr mare de victime în SUA şi au destabilizat baza de putere a administraţiei Bush.

Sau poate că prăbuşirea digurilor a fost orchestrată de o alianţă secretă între oficiali din guvernul SUA şi personaje din industrie, cu scopul de a determina o creştere a preţurilor la petrol? Dezastrul reprezentat de uraganul Katrina a blocat producţia internă a unei mari cantităţi de ţiţei şi gaz, pentru că părţi uriaşe din Louisiana şi alte zone au fost evacuate, ceea ce a permis o creştere şi mai accentuată a preţurilor la petrol. Legăturile strânse dintre administraţia Bush şi industria petrolului îi fac pe mulţi să fie suspicioşi.


Alte surse afirmă că guvernul SUA a intensificat forţa uraganului, folosin- du-se de tehnologii secrete de manipulare a condiţiilor meteorologice, dez­voltate în colaborare cu ruşii. Care a fost motivul unei astfel de fapte? Poate că urmăreau să distragă poporul de la ştirile privind frauda şi corupţia din interiorul administraţiei Bush, care ieşeau la iveală în aceeaşi perioadă şi care ar fi putut să-l răstoarne pe preşedinte.

Sau scopul a fost să-i permită acestuia să-şi accentueze controlul autori­tar asupra naţiunii în contextul în care îşi dorea mai multă autocraţie pentru politica internă şi de externe? Astfel s-ar explica de ce preşedintele Bush a permis ca haosul să domnească asupra oraşului New Orleans mult timp după trecerea uraganului: panica naţională tot mai extinsă i-a oferit ocazia de a aplica măsuri administrative mai stricte. Această iluzie de ordine i-a permis să-şi fortifice baza de putere.

O altă teorie susţine că uraganul Katrina nu a fost o conspiraţie întunecată, ci un act de pedeapsă divină, la care s-a expus New Orleans prin păcatele sale. Comentatorii religioşi au considerat că ceea ce provocase distrugerea de proporţii biblice fuseseră nivelul ridicat al criminalităţii din acest oraş, atitu­dinea sa liberală faţă de avort şi homosexualitate, trecutul plin de vrăjitori şi magie şi tot ceea ce este numit, în general, imoralitate şi depravare.

Primarul oraşului New Orleans a fost citat spunând „Dumnezeu e supărat pe America“. Reverendul Bill Shanks, un conservator religios de dreapta, ar fi comentat: „New Orleans a scăpat de avorturi… de Mardi Gras… de vrăjitorie şi religii false. Dumnezeu a curăţat toate acestea şi acum începem totul din nou“

Comments

comments