Home / Stiinta / Scoarta terestra a inceput sa se ridice

Scoarta terestra a inceput sa se ridice

 

scoarta terestraFenomen îngrijorător observat de geologi. Scoarta terestra a început să se ridice din cauza secetei.

Seceta severă care afectează de 14 ani vestul Statelor Unite a dus la modificarea peisajului de aici într-un mod neobişnuit. În total, cantitatea de apă pierdută din această zonă este de 238,5 trilioane de litri. Cercetătorii de la Scripps Institution of Oceanography din cadrul Universităţii California din San Diego au realizat un studiu care arată că din cauza secetei nivelul scoartei terestre s-a ridicat.

Astfel, în zona muntoasă din California pământul s-a ridicat cu 15 mm, media fiind de 4 mm pe întregul teritoriu din vestul SUA. Pentru măsurători, geofizicienii Adrian Borşa, Duncan Agnew şi Dan Cayan, au folosit datele furnizate de staţiile GPS din această zonă. Studiul lor a fost confirmat de US Geological Survey şi publicat în revista Science.


scoarta terestra

În cazurile de secetă extremă, când apa se pierde, scoarta terestra se ridică, explică geofizicienii. Fenomenul este mai evident în Munţii Stâncoşi şi în Munţii Sierra Nevada, spune Adrian Borşa. Cercetătorii speră ca autorităţile să folosească măsurătorilor lor pentru a afla impactul pe care îl are seceta.

Sursa: Daily Mail

Comments

comments