Roswell

 

RoswellCe s-a întâmplat cu adevărat la roswell? Nici un alt incident cu OZN-uri nu a atras atât de multă atenţie ca evenimentul petrecut aici în 1947. Amatorii de conspiraţii susţin că cel puţin una, dacă nu două farfurii zburătoare s-au prăbuşit în New Mexico în luna iulie a acelui an şi că un fermier numit Mac Brazel a găsit la locul impactului o parte din rămăşiţele navei. Presupusa epavă extraterestră şi corpurile celor despre care se crede că se aflau în navă au fost recuperate imediat şi duse altundeva pentru investigaţii suplimentare. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu acestea, dar nici un oficial nu pare prea dornic să dezvăluie vreo informaţie, ceea ce sugerează că, indiferent ce s-ar fi descoperit, reprezenta, destul de probabil, un pericol pentru civilizaţia noastră.

Intreaga poveste a căzut pradă uitării până în 1978, când Stanton Fried- man şi William L. Moore au redescoperit rapoartele din cazul Roswell şi au pus cap la cap dovezi conform cărora Brazel găsise, într-adevăr, bucăţi din- tr-o navă extraterestră. Au reuşit să reconstituie o posibilă traiectorie de zbor a OZN-ului: conform teoriei lor, acesta a venit de undeva, de la sud-est de Roswell, a suferit un fel de defecţiune sau accident deasupra fermei lui Bra­zel, apoi a cotit către vest şi s-a prăbuşit în deşert în regiunea St Augustine. Le-a devenit şi lor foarte clar însă că autorităţile SUA nu erau cu nimic mai dispuse să le împărtăşească informaţii decât fuseseră cu 30 de ani în urmă. Şi nu doar guvernul părea hotărât să păstreze secretul. Când Lydia Sleepy, operator de telex din Albuquerque, a început să transmită în eter relatări privind nava extraterestră prăbuşită, dispozitivul ei s-a oprit brusc. Apoi, se spune în Incidentul Roswell (Friedman şi Moore, 1980), maşinăria a imprimat acest mesaj concis: ATENŢIE ALBUQUERQUE: NU TRANSMITEŢI. REPET NU TRANSMITEŢI ACEST MESAJ. ÎNCETAŢI COMUNICAŢIILE IMEDIAT. Expeditorul nu era identificat.

Cineva nu voia ca adevărul privind acest incident să fie scos la iveală. Şi, astfel, ne putem întreba: a fost, într-adevăr, obiectul prăbuşit o navă ex­traterestră? Sau există un secret întunecat şi înspăimântător în spatele a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat?


Desigur, e posibil ca obiectul respectiv să fi fost un balon, fie unul mete­orologic, fíe lansarea-pilot a unui balon din cadrul proiectului ultrasecret Mo- gul. Conform membrilor supravieţuitori ai proiectului Mogul, e cu siguranţă posibil ca multe dintre aceste baloane să se fi prăbuşit peste ferma lui Brazel, iar rămăşiţele lor s-ar potrivi cu descrierea a ceea ce a găsit acesta. Obiectivul secret al proiectului Mogul era de a încerca să pună la punct un mijloc de monitorizare a eventualelor valuri nucleare sovietice, iar la acea vreme nu existau alte mijloace de a investiga activităţile nucleare ale unei ţări închise precum URSS. Proiectul era considerat unul de maximă prioritate. Cu toate acestea, întregul mister al incidentului Roswell s-ar putea explica prin incapa­citatea armatei de a deosebi un balon de o farfurie zburătoare extraterestră.

însă există şi posibilităţi mai tulburătoare. Dacă acest balon era într-ade­văr dispozitivul ultrasecret prin intermediul căruia SUA ar fi câştigat Răz­boiul Rece? Dacă acesta s-ar fi prăbuşit la primul său zbor, iar o anchetă serioasă ar fi dat la iveală faptul că era un proiect fără şanse de reuşită, reali­zat doar pentru a facilita contracte guvernamentale şi tranzacţii corupte? Sau poate că există un secret Roswell şi mai sinistru, cum ar fi posibilitatea ca un balon ancorat, care transporta un dispozitiv nuclear, să fi fost programat să explodeze la o altitudine ridicată? Dacă s-a desprins de ancoră şi şi-a depus încărcătura letală lângă Roswell, oraşul scăpând ca prin urechile acului de anihilarea totală? Acesta ar fi genul de eveniment pe care autorităţile ar vrea să-l ascundă cu orice preţ, chiar inventând poveşti complicate despre con­tacte cu OZN-uri, după începerea investigaţiilor.

In 1948, la un an după incident, Newman, un scriitor britanic, a scris o carte a cărei temă era deranjant de similară cu evenimentele de la Roswell. Cartea vorbea despre o falsă prăbuşire a unui OZN, orchestrată de savanţi mondiali reputaţi, al căror scop era să forţeze dezarmarea statelor lumii. Dacă aşa au stat lucrurile cu adevărat, cartea ar sugera că este posibil ca inciden­tul de la Roswell să fi avut şi o semnificaţie politică sau chiar că incidentul să fi reprezentat o formă de avertizare.

Comments

comments