Robert Maxwell

 

Robert MaxwellReţeaua de intrigi ţesută în jurul lui Robert Maxwell pe par­cursul vieţii sale nu a început să se destrame decât după moartea sa, în noiembrie 1991. în timp ce făcea plajă pe iahtul său, în largul insulelor Canare, a dispărut în mod misterios peste bord, exact în momentul în care începeau să iasă la suprafaţă dezvăluiri privind tranzacţiile sale finan­ciare suspecte. Fostul preşedinte al Mirror Group fusese implicat, se crede, într-o operaţiune de spălare de bani de 40 de miliarde $, alături de Mafia rusească şi un grup aparţinând de Triadele chinezeşti. Era, în acelaşi timp, şi un apropiat al conspiratorilor care plănuiseră lovitura de stat din 1991 împotriva preşedintelui rus Mihail Gorbaciov, şi s-a aflat în zona marginală a scandalului „Irangate“. în acelaşi timp, se mişca cu graţie printre cei care deţineau puterea în lume şi avea acces în cele mai exclusiviste locuri, inclu­siv în Biroul Oval şi la Kremlin. Dat fiind trecutul său controversat şi pericu­los, este prea puţin surprinzător că moartea sa, chiar şi în prezent, rămâne învăluită în mister.


Există numeroase teorii conspiraţioniste privind „asasinarea“ lui Robert Maxwell, dintre care multe tind să amestece fapte imaginare cu unele reale. Cea mai populară teorie susţine că a murit din cauza asocierii strânse cu Mossadul, serviciul secret israelian. Se presupune că agenţii Mossadului au hotărât să-l elimine pe Robert Maxwell deoarece acesta ameninţa să dezvăluie secrete de stat isra- eliene. într-adevăr, moartea sa are toate semnele unei operaţiuni a Mossadului. Conform celor care susţin această teorie, agenţii israelieni au urcat la bordul iahtului lui Maxwell, Lady Ghislaine, la adăpostul întunericului, şi i-au înfipt în gât un ac plin cu o otravă letală pentru sistemul nervos. Apoi i-au aruncat corpul în mare pentru a face ca moartea sa să pară o sinucidere.

Pe lângă faptul că avea relaţii strânse cu Israel, se crede că Robert Maxwell fu­sese agent al serviciilor secrete comuniste (SB), înfiinţând nenumărate com­panii în numele unor foşti membri ai KGB, ai agenţiei STASI din Germania de Est şi ai guvernului bulgar. Se zvoneşte şi că guverne şi şefi ai unor grupări infracţionale din Europa de Est au absorbit miliarde întregi din banii spălaţi de Maxwell, după moartea acestuia.

Comments

comments