Home / Conspiratii Mondiale / Personalitati / Regele Iacob I al Angliei

Regele Iacob I al Angliei

 

Regele lacob I al AnglieiIn pofida atacurilor constante din partea unor naţiuni catolice puternice, Anglia îşi apăra bine poziţia în vremea dinastiei Tudor şi se impunea rapid drept una dintre naţiunile importante ale Occidentului, atât din punct de vedere cultural, cât şi militar. Nici măcar Armada spaniolă nu reprezenta o ameninţare, iar domnia reginei Elisabeta I a fost o perioadă de prosperitate şi securitate.

Cu toate acestea, după moartea Elisabetei I nu exista nici un urmaş evi­dent la tron, iar ţara a fost aruncată într-o oarecare confuzie. Acest lucru le-a oferit duşmanilor Angliei ocazia perfectă de a ataca. Şi s-au grăbit să profite. Se presupune că trei dintre duşmanii catolici ai Angliei s-au adunat şi au pus la cale un complot. Dacă l-ar fi pus pe tronul Angliei pe regele Scoţiei, spe­rau ca domnia acestuia, contrastând cu sistemul englez, mult diferit, să pro­voace un asemenea dezastru încât un război civil ar fi devenit inevitabil. în acel moment s-ar fi revoltat irlandezii, alungându-i pe englezi din Irlanda. Următorul pas ar fi fost ca naţiunile catolice să se unească şi să trimită o armată uriaşă pentru a cuceri Anglia şi a-i reda papei autoritatea religioasă supremă. Monarhul scoţian era considerat o persoană de care se puteau lipsi. Acest complot aproape că a fost îndeplinit, rezultând un război civil, nu în timpul domniei lui Iacob I, ci sub domnia fiului său, Charles I.


Insă, atunci când războiul civil a izbucnit în sfârşit şi naţiunile catolice ar fi avut ocazia perfectă pentru a ataca, nu au reuşit să adune suficiente trupe. Din această cauză, Oliver Cromwell, liderul puritan, a fost răsturnat, iar co­roana britanică a fost restaurată. Fără susţinere din partea celorlalte naţiuni, irlandezii pur şi simplu nu au fost suficient de puternici pentru a alunga Anglia din Irlanda, iar englezii nu au făcut decât să îmbrăţişeze cu şi mai multă dârzenie credinţa protestantă, pentru a-i sfida pe duşmanii lor catolici.

Comments

comments