Home / Conspiratii Mondiale / Experimente / Proiectul MK-Ultra

Proiectul MK-Ultra

 

mk-ultraMK-Ultra este considerat a fi un program clandestin al CIA pentru controlul minţii. Se presupune că a fost lansat la începutul anilor ’50 şi se bazează pe lucrări ale unor savanţi nazişti care s-au strecurat în secret în SUA după Al Doilea Război Mondial; se pare că încă de atunci se efectuează experimente asupra unor cetăţeni fără ştirea lor.

mk-ultra

O inregistrare a experimentului din 1953

Se credea că programul MK-Ultra a fost înfiinţat de CLA în 1953, în re­plică la tehnicile de control al minţii utilizate asupra prizonierilor americani aflaţi în mâinile chinezilor, nord-coreenilor şi sovieticilor. Guvernul SUA voia, totodată, să exploreze posibilitatea de a controla lideri străini utilizând con­trolul asupra minţii. Se spune că una dintre primele ţinte a fost liderul cuba­nez Fidel Castro.

mk-ultra

Document declasificat MK-Ultra

Se presupune că proiectul s-a inspirat din cercetări efectuate de experţi nazişti în tortură şi în spălarea creierelor, ajunşi în SUA neoficial, în urma procesului de la Niirnberg, din 1945. Aceste cercetări au contribuit la pro­gresul studiilor asupra modificărilor comportamentale, studii efectuate sub diverse pretexte, inclusiv proiectul Chatter şi proiectul Artichoke, înainte de a li se da un nou nume experimentelor: MK-Ultra.

Numele reprezintă o combinaţie între termenul utilizat de CLA pentru a descrie cea mai secretă clasificare a informaţiilor din spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (Ultra) şi prefixul utilizat de Divizia de Servicii Tehnice a agenţiei (MK).

Principalul mijloc prin care se presupune că CIA a încercat să controleze minţile subiecţilor a fost administrarea unor droguri. LSD a fost preferat la începuturile programului şi a fost administrat iniţial unor aşa-zişi voluntari, înainte de a fi încercat pe cobai neştiutori. însă rezultatele imprevizibile i-au obligat pe cercetători să renunţe la această substanţă. S-au utilizat şi heroină, morfină, temazepam, mescalină şi canabis. O altă formă de control care se aplica era hipnoza.

Se crede că soldaţii au fost supuşi unor experimente intense pe tot par­cursul anilor ’50, ’60 şi ’70, administrându-li-se medicamente care să facă din ei maşini de ucis neşovăielnice, imune la tortură şi la interogatorii dure. S-a speculat că CIA pregătea asasini cărora le putea fi indusă o transă hipnotică, făcându-i să se supună complet comenzilor celui care îi controla, dar şi incapabili să-şi amintească actele comise. Unii spun că CIA s-a folosit de această metodă pentru a-i elimina pe John F. Kennedy şi pe fratele său, Robert.


Mk-ultra

Dr. Sidney Gottlieb aproba in proiectul MK-Ultra un experiment cu LSD in 9 Iunie 1953

Proiectul MK-Ultra a fost dezvăluit, pentru prima dată, în 1975 de Con­gresul SUA, în urma anchetelor derulate de Comitetul Church şi Comisia Rockefeller. în pofida investigaţiilor, s-au aflat prea puţine informaţii deoa­rece CIA, tot mai îngrijorată că activitatea sa ar putea fi făcută publică, a distrus dosarele legate de acest program în 1973.

Mulţi au crezut că acest lucru a marcat sfârşitul proiectului MK-Ultra, dar alţii cred că, pur şi simplu, a trecut în umbră şi a devenit un program CIA invizibil. De ce ar fi întors CIA spatele unui program în care investise aproape trei decenii şi peste 10 milioane $ pentru a-1 perfecţiona?

Una dintre teorii susţine că acest program s-a aflat în spatele sinuciderii în masă a adepţilor „Templului Poporului“ din Jonestown, în 1978, când 918 oameni şi-au luat viaţa. O alta susţine că programul s-a aflat în spatele ten­tativei lui John Hinckley de a-1 asasina pe preşedintele SUA Ronald Reagan în 1981, tentativă de asasinat alimentată de iritarea CIA pentru că un actor preluase puterea la Casa Albă. Se spune şi că Michael Jackson se afla sub influenţa sistemului MK-Ultra şi că depigmentarea sa şi comportamentul tot mai haotic au fost o consecinţă a experimentelor la care a fost supus de CIA.

Alţii cred că CIA s-a folosit de tehnologia MK-Ultra pentru a-1 controla pe George W. Bush. Alcoolismul său i-a oferit agenţiei oportunitatea perfectă de a-şi aplica tehnicile de control al minţii; decizia sa de a trece la abstinenţă a asigurat o faţadă pentru schimbările de personalitate determinate de experi­mente. Hotărârea sa ulterioară de a deveni creştin practicant a făcut parte din această presupusă conspiraţie. CIA l-a manipulat pe Bush pe toată durata mandatelor sale de preşedinte. Utilizarea programului MK-Ultra ar putea explica de ce s-a grăbit Bush să implice SUA în două războaie în care şansele unei victorii erau foarte mici, dar probabilitatea de a îmbunătăţi stocurile de petrol ale ţării era mare.

 

Comments

comments