Paul Wellstone

 

Paul WellstoneLa 25 octombrie 2002, Paul Wellstone, senator american, progresist, a murit după ce avionul său privat s-a prăbuşit şi a luat foc cu doar trei kilometri înainte de a ajunge la destinaţie, în Minnesota. Rapoartele au sugerat, iniţial, că dezastrul fusese provocat de probleme mecanice, dar unii cred că Wellstone a fost asasinat din motive politice. Neşovăind niciodată când era vorba să-şi exprime opiniile, democratul liberal era un oponent bine cunoscut al planului susţinut de George W. Bush de a implica ţara într-un nou război împotriva Irakului. A fost, de altfel, singurul senator care a votat împotriva acestui plan.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că nici una dintre cauzele tipice pen­tru prăbuşirea unui avion mic – cedarea motorului, acoperirea cu gheaţă, eroarea de pilotaj – nu provocaseră prăbuşirea acestui avion. Şi, cu toate că datele meteorologice nu erau tocmai ideale, cu ceva gheaţă şi lapoviţă, vizi­bilitatea era mult peste minimul necesar, între trei şi patru kilometri. Deşi apropierea de aeroport se făcea cu ajutorul instrumentelor, acesta ar fi fost clar vizibil pentru pilot după ce avionul cobora sub nivelul celui mai jos strat de nori, la aproximativ 200 de metri.


Dacă circumstanţele politice ar fi fost diferite, am putea accepta că moartea lui Paul Wellstone a fost un accident tragic a cărui cauză, chiar dacă nu poate fi determinată cu exactitate, ţine de construcţia avionului şi de feno­mene meteorologice. Dar, e interesant de observat, moartea lui Paul Wellstone s-a produs la doar câteva zile distanţă de împlinirea a doi ani de la un acci­dent aviatic similar, în urma căruia şi-a pierdut viaţa un alt potenţial sena­tor democrat de succes, guvernatorul statului Missouri, Mei Carnahan, pe 16 octombrie 2000.

Comments

comments