Home / Conspiratii Mondiale / Altele / A ajuns omul pe Luna?

A ajuns omul pe Luna?

 

omul-pe-lunaA ajuns omul pe Luna? Cei aproximativ 500 de milioane de telespectatori care l-au urmărit pe Neil Armstrong punând piciorul pe Lună în 20 iulie 1969 s-au între­bat atunci dacă erau cumva martorii unui eveniment dubios; era oare posibil ca toată povestea să fi fost o complicată farsă prezentată de NASA, filmată cu ajutorul tehnologiilor cinematografice şi creată pentru a pretinde că SUA a învins Rusia şi alte ţări în cursa spaţială? Aselenizările au avut loc într-o perioadă deosebit de instabilă a Războiului Rece şi se credea că ţara care va reuşi prima să trimită oameni pe Lună s-ar putea folosi de acest avantaj pentru a utiliza satelitul terestru ca bază de arme nucleare, astfel că exista un motiv foarte bun pentru NASA şi guvernul SUA să încerce să convingă lumea că ei ajunseseră acolo primii.

Intrebările au devenit mai presante odată cu lansarea filmului Misiunea Capricorn Unu, produs de compania Warner Brothers în 1978, care mergea atât de departe încât să arate pe ecran cum ar fi putut fi realizate unele dintre efecte. Filmul ilustra o călătorie pe Marte, înscenată inteligent astfel încât publicul chiar credea că ceea ce se întâmpla era real, iar asta i-a făcut pe oameni să se întrebe dacă nu cumva se întâmplase la fel şi cu presupuse­le imagini filmate pe Lună la sfârşitul anilor 1960 şi începutul deceniului următor.

Există nenumărate dovezi invocate de cei care nu cred că aselenizarea a avut loc vreodată. Unii vorbesc despre steagul fâlfâind pe care îl ridică astronauţii filmaţi şi se întreabă cum de poate prezenta aceste caracteristici dacă nu există vânt în spaţiu. Alţii pretind că diversele unghiuri de umbră de pe Lună – în condiţiile în care Soarele este singura sursă de lumină di­rectă pentru obiectele de la suprafaţă – sunt cauzate de lumini de studio şi demonstrează astfel că este o farsă. Conspiraţioniştii menţionează şi lipsa stelelor în fotografiile făcute de astronauţi, explicând că acestea ar trebui să se vadă clar deoarece Luna este lipsită de atmosferă.


Pentru fiecare teorie care susţine că totul a fost o farsă există şi o contrateorie, aşa că, poate, oamenii chiar au ajuns pe Lună. Dat fiind contextul tehnologic de la acea vreme, oricât de ironic ar părea, era mai uşor să trimiţi oameni pe Lună şi să-i filmezi acolo decât să încerci să reproduci pe Pământ mediul de pe Lună. Chiar şi filmele moderne precum Apollo 13 au avut dificultăţi considerabile în a simula lipsa de gravitaţie pentru scene de până la 20 de secunde. Durata materialului filmat care a fost adus de pe Lună ar face să fie dificil de explicat dacă ar fi într-adevăr fals.

Nu ar fi deloc uşor să înscenezi lansarea unei rachete enorme cum este Saturn V şi, din nou, ar părea mult mai uşor să realizezi efectiv proiectul decât să execuţi un act masiv de iluzionism şi să păcăleşti, cumva, milioanele de oameni care te urmăresc, convingându-i că racheta a fost lansată în spaţiu deşi acest lucru nu s-a întâmplat.

Dar asta nu înseamnă că tot ceea ce primim de la NASA este exact aşa cum ni se prezintă. Chiar dacă oamenii au călătorit pe Lună, au găsit oare obiecte şi structuri care nu au fost dezvăluite niciodată publicului? Au călătorit cu scopuri ascunse? Aceste teorii sunt mai dificil de eliminat, iar faptul că suntem conştienţi că NASA furnizează doar informaţiile pe care vrea să le dezvăluie e cel puţin neliniştitor.

Comments

comments