Martin Bormann

 

Martin Bormann

Moartea lui Adolf Hitler a fost dintotdeauna enigmatică şi încă nu se ştie nimic despre soarta altor numeroşi lideri nazişti. Destinul secretarului personal al lui Hitler, Martin Bormann, este unul dintre misterele nerezolvate ale celui de-Al Doilea Război Mondial: corpul său nu a fost găsit niciodată. în 1972 un tribunal din Germania a afirmat că găsise craniul lui Martin Bormann, dar unii cercetători susţin că nu a fost decât un com­plot pentru a-i amăgi pe vânătorii de nazişti. Dacă a reuşit să scape şi să-şi trăiască restul vieţii în secret, se pare Că nu s-a descurcat prea bine, pentru că a fost observat, se crede, peste tot, din Scandinavia până în Caraibe.


Dovezile ofiţerilor serviciilor britanice de spionaj indicau posibilitatea ca Martin Bormann să fi venit în Marea Britanie după război. Fiind autorizat să dispună de fondurile germane din băncile elveţiene, ar fi fost un instrument util pen­tru serviciile secrete britanice, despre care se crede că l-ar fi adăpostit într-un mic sat, plănuind să-l folosească în avantajul lor.

Şi mai bizar e faptul că planul de a-1 salva pe Martin Bormann era condus, se cre­de, de către Ian Fleming care, după ce s-a retras din serviciile secrete britani­ce, a devenit creatorul lui James Bond. în 1964 Ian Fleming a murit, fără să fi spus un singur cuvânt despre întreaga poveste Martin Bormann. Şi totuşi, după cum a subliniat văduva unuia dintre prietenii lui Fleming: „El considera că nu trebuie să spui niciodată mai mult decât eşti obligat moral să spui“.

Comments

comments