Marte

 

marteDupă Pământ, Marte este planeta cea mai locuibilă din siste­mul nostru solar şi, în pofida faptului că are temperaturi extreme de aproximativ -50 °C, cercetările au arătat că, la un moment dat, pla­neta a avut un climat similar cu al Terrei. Studiile sugerează că toate şansele ca Marte să fie locuită au fost distruse de un val violent de comete şi asteroizi. Suprafaţa planetei este acoperită cu cratere care probează catastrofa.

Au fost date la iveală fotografii cu posibile fosile microscopice ale unor organisme similare bacteriilor, găsite în meteoriţi marţieni, ceea ce a declan­şat speculaţii conform cărora ar fi existat cândva viaţă pe Marte. Dovezi uimi­toare au arătat că e posibil ca, la un moment dat, să fi existat viaţă inteligentă pe Marte. Au fost recepţionate de pe planetă de la sondele marţiene de cer­cetări fotografii cu structuri piramidale remarcabile care, pe lângă faptul că par a fi construite artificial, au un „aspect“ similar cu Marele Sfinx de la Giseh. Implicaţiile acestui fapt sunt destul de tulburătoare.

Dacă „piramidele“ de pe Marte sunt ceea ce par a fi, ar părea destul de sigur că au o oarecare legătură cu cele de pe Pământ. Să fi existat o civilizaţie antică, mult superioară civilizaţiei noastre, care a ajuns pe Marte şi a constru­it piramidele? Sau, şi mai tulburător, a venit pe Pământ o civilizaţie antică de pe Marte şi a construit piramidele de la Giseh? Sau poate că piramidele au fost, de fapt, create de o civilizaţie dintr-un alt sistem solar, ale cărei origini nici nu putem spera să le înţelegem?

O întrebare răspândită printre adepţii conspiraţiilor este dacă s-au efec­tuat şi pe Pământ cercetări similare celor pe care le efectuăm noi pe Marte. Pe termen lung se crede că savanţii plănuiesc o serie de experimente în urma cărora, prin transportarea unor bacterii simple pe Marte, s-ar putea duce viaţă pe această planetă. Nimeni nu poate contesta teoria că viaţa pe Pământ ar fi început în acelaşi fel. E posibil ca o civilizaţie mai avansată şi mai veche decât a noastră să fi creat intenţionat modul nostru de viaţă. Dacă aşa stau lucrurile, par legitime întrebările legate de scopul marţienilor sau de soarta care ne aşteaptă. Suntem oare doar marionete într-o imensă conspiraţie intergalactică?


Amatorii de conspiraţii îşi exprimă şi îngrijorarea că există aici pe Pământ câţiva oameni aleşi care ştiu mai multe decât sunt dispuşi să spună. Sonda spaţială Mars Obsei~ver, lansată spre Marte în 1993, a dispărut în mod mis­terios cu trei zile înainte de a se apropia de orbita Planetei Roşii. Pentru un observator cinic, această dispariţie era foarte convenabilă – ce metodă mai bună de a muşamaliza ceea ce se descoperise acolo dacă nu era pe placul NASA? E posibil ca sonda să fi fost lansată cu trei zile înainte de data anunţată public, permiţându-le astfel oficialilor să cântărească informaţiile pe care le descoperea. Dacă avea să găsească dovezi deranjante privind forme de viaţă extraterestră, afirmaţia că sonda dispăruse ar fi redus considerabil neliniştea publicului.

Insă au existat şi încercări reuşite de a trimite sonde pe Marte, inclu­siv Mars Express şi Spirit. Dar acestea au fost compromise de problemele de comunicare, astfel încât controlorii de la sol au primit puţine informaţii sau deloc. Există şcoli de gândire care sugerează că fotografiile care apar în cele din urmă în presă nu sunt decât falsuri create pe Pământ sau, şi mai îngrijorător, că marţienii au preluat controlul asupra sondelor şi ne trimit doar imaginile pe care vor ei să le vedem.

Comments

comments