John Lennon

 

John LennonJohn Lennon a fost impuşcat la 8 decembrie 1980, în faţa clădirii Dakota din New York, de către un tânăr de 25 de ani, Mark David Chapman. A fost Chapman doar un alt ucigaş cu probleme mintale, nesigur de propriile motive, sau este posibil ca în spatele asasinatului să se fi aflat raţiuni politice?

Pare puţin probabil ca Chapman să-şi fi dorit să capete faimă ucigându-1 pe John Lennon. în toată viaţa sa a refuzat aproximativ 40 de interviuri şi a spus el însuşi „Nu sunt un om care îşi doreşte publicitate“. Nu a permis niciodată să se filmeze documentare despre el şi nu a acordat niciodată un interviu. Mai mult, sângele rece de care a dat dovadă după ce îl împuşcase pe Lennon era de-a dreptul remarcabil.

John Lennon a fost unul dintre muzicienii cei mai activi în plan politic din ca­drul generaţiei sale. Acest lucru, combinat cu reputaţia sa de utilizator de droguri, l-a făcut să fie catalogat drept „indezirabil“ în ochii autorităţilor, astfel încât a devenit dificil pentru el să obţină dreptul de rezidenţă în SUA. Faptul că întoarcerea sa la celebritatea de dinainte a coincis cu instalarea la putere a lui Reagan este cel puţin interesant. Politicile lui Reagan erau radi­cale, iar John Lennon era singurul om care ar fi putut să strângă milioane de per­soane care să protesteze împotriva lor. Prin urmare, trebuie să ne întrebăm dacă nu a existat şi vreo implicare politică în uciderea sa.


In cartea sa Asasinarea lui John Lennon, Fenton Bresler susţinea că Chap­man a fost manipulat prin spălarea creierului şi programat să-l ucidă pe Lennon.

O altă teorie afirmă că, de fapt, cel care l-a ucis pe John Lennon a fost cele­brul scriitor de ficţiune horror Stephen King şi că Chapman a fost pur şi simplu plătit pentru a-şi asuma vina pentru crimă. Teoria pune în evidenţă asemănarea fizică dintre King şi Chapman, un mesaj codat al guvernului care, se presupune, a fost ascuns în titlurile ziarelor din săptămâna anterioară cri­mei şi scrisori adresate editorului unui ziar de către oameni ale căror nume, puse laolaltă, cuprind numele complet al lui Chapman şi o parte din cel al lui King. Unul dintre autorii acestor scrisori afirmă că este „doar un pion care aşteaptă ca o mână uriaşă să mă mute pe un pătrat ostil“ şi continuă spunând că acea mână este preşedintele Reagan. Teoria sugerează că acest lucru face referire la manipularea lui Chapman de către guvern, acestuia înscenân- du-i-se o crimă pe care nu a comis-o niciodată. Printr-o întorsătură ciudată, Chapman îl abordase pe King cu puţin timp înainte de asasinat, pentru a-i cere o fotografie cu el şi King împreună. Ulterior, a afirmat că intenţionase iniţial să-l ucidă pe King, dar nu a fost suficient de sigur pe forţele sale. Pe de altă parte, este posibil să se fi întâlnit cu celebrul scriitor pentru a discuta despre planul lor de a-1 ucide pe John Lennon.

Comments

comments