John F. Kennedy

 

jfkCine l-a împuşcat pe preşedintele JFK şi de ce? La peste 40 de ani de la acel foc de armă tras din apropierea celebrei movile cu iarbă, controversele sunt, în continuare, aprinse…

Lee Harvey Oswald

Ancheta de zece luni a Comisiei Warren a ajuns la concluzia că preşedintele a fost împuşcat de Lee Harvey Oswald, care a fost şi el ucis înainte de a se prezenta la proces. Mii de adepţi ai conspiraţiilor cred că Lee Harvey Oswald a fost pus să-l ucidă pe John F. Kennedy ( JFK ), apoi a fost împuşcat şi el pentru a-1 împiedica să dezvăluie adevărul despre ceea ce s-a întâmplat de fapt. Cu toate acestea… există destule dovezi că Oswald chiar a fost singurul implicat în asasinarea preşedintelui şi că nu s-a aflat nici o conspiraţie în spatele său.

Dacă ar fi fost o conspiraţie, ar fi fost nevoie de o echipă cu o motivaţie mai mult decât supraumană. De exemplu, cum anume ar fi putut să producă un asemenea volum de dovezi care să-l incrimineze pe Oswald într-un inter­val de timp atât de scurt? Ar fi avut la dispoziţie doar câteva zile pentru a-şi face planurile după anunţarea traseului pentru paradă, iar în tot acest timp ar fi trebuit să angajeze un asasin, să se intereseze în privinţa detaliilor şi să plaseze dovezi strategice, toate acestea fără a fi descoperiţi!

Chiar şi acţiunile lui Oswald au fost deosebit de suspecte în săptămâna dinaintea asasinatului. De ce ar fi făcut un drum, în mijlocul săptămânii, până la locul unde se afla arma, în ziua următoare celei în care a auzit de trecerea lui JFK pe lângă locul său de muncă, dacă, în mod sigur, con­spiratorii ar fi putut să facă ei înşişi acest lucru? Şi de ce şi-ar fi lăsat acasă verigheta în ziua fatidică în care a fost împuşcat JFK? Şi de ce ar fi plecat mai devreme de la serviciu, după asasinare, pentru a rătăci prin Dallas? Apoi, când a fost interpelat de un poliţist, de ce l-a împuşcat? Toate par să sprijine fără drept de apel afirmaţiile că Oswald însuşi era vinovatul.

Dacă a existat o conspiraţie, s-ar părea că nu a fost prea bine gândită. De ce, de exemplu, s-a decis ca asasinarea să aibă loc într-o zonă atât de centrală şi populară? Dacă o organizaţie precum CIA sau FBI s-ar fi aflat în spatele atentatului, cu siguranţă acestea ar fi avut acces la mijloace mai sofisticate de atac. Iar dacă a fost o conspiraţie, de ce să fi fost Oswald distribuit în rolul principal? CIA, FBI, Mafia sau complexul militar-industrial ar fi avut o mare varietate de ucigaşi experimentaţi dintre care să aleagă. Dacă se pregătea o conspiraţie de o asemenea amploare, decizia de a angaja un asasin neprofe- sionist ar fi fost o mişcare neobişnuită şi prea puţin probabilă. Doar dacă nu cumva, desigur, această abordare excentrică ar fi fost aleasă tocmai pentru a deturna atenţia şi a muşamaliza adevărata conspiraţie.

Comisia Warren a ajuns la concluzia că Oswald a fost singurul asasin, iar verdictul s-a bazat pe declaraţii ale martorilor, filme detaliate, fotografii, informaţii suplimentare privind autopsia şi acces la documente ultrasecrete pe care noi pur şi simplu nu le avem. Dar pasionaţii conspiraţiilor ar con­testa această concluzie cu argumentul că membrii Comisiei Warren au fost influenţaţi de guvern.

Conspiraţia guvernului

Există şi o linie de argumente care sugerează că guvernul SUA a fost cel care l-a ucis pe JFK. Dar de ce? Unul dintre adepţii teoriei susţine că, la 16 ani după incidentul Roswell, JFK voia să ne extindem în spaţiul cosmic.

Amatorii de conspiraţii afirmă că guvernul a comandat asasinarea lui JFK într-o încercare de a compromite programul spaţial. După incidentul Roswell, guvernul păstrase o atitudine foarte secretoasă în legătură cu adevărul des­pre evenimentele acelei zile, bucurându-se astfel de o oarecare superiorita­te faţă de un public ignorant şi vulnerabil fără să ştie. Este logic, aşadar, ca guvernul să nu fi fost prea încântat de perspectiva ca societatea să afle ade­vărul în urma călătoriilor în cosmos, fiindcă oricare ar fi fost secretul pe care îl protejau, acesta ar fi ieşit, într-un final, la iveală.

Printre ideile legate de natura acestui secret s-a numărat presupusa des­coperire a unor extratereştri care luaseră deja legătura cu rasa umană şi cu care, se crede, guvernul se înţelesese ca aceştia să poată răpi oameni şi să facă teste pe ei, în schimbul unor tehnologii avansate. Deoarece guvernul voia să treacă sub tăcere înţelegerile încheiate cu vizitatorii de pe alte pla­nete, susţine teoria, a comandat asasinarea lui Kennedy astfel ca acesta să nu mai facă presiuni privind călătoriile în spaţiu, în urma cărora s-ar fi putut face descoperiri şocante.

S-a sugerat şi că preşedintele Kennedy aflase deja despre misiunile spa­ţiale secrete ale guvernului, despre înţelegerea acestuia cu extratereştrii şi existenţa unei baze lunare în care locuiau aproximativ 40 000 de oameni, precum şi despre anumite incidente misterioase petrecute pe Marte. Teoria afirmă că intenţiona să dezvăluie public descoperirile, astfel că guvernul a fost nevoit să organizeze asasinarea sa înainte ca el să le demaşte legăturile. S-au folosit de Oswald pentru a evita suspiciunile pe care le-ar fi trezit un atentat organizat profesionist.

Fidel Castro

Fidel Castro, liderul comunist al Cubei de la acea vreme, se arătase foarte ostil faţă de democraţia Statelor Unite. întrebat în legătură cu asasinatul, Castro a negat că ar fi avut vreodată intenţia de a-1 ucide pe preşedinte, susţinând că nu ar fi fost nicidecum avantajos pentru el, fiindcă o astfel de acţiune ar fi atras o invazie a armatei SUA în faţa căreia nu ar fi avut nici o şansă să reziste. Mai mult, Kennedy însuşi nu prea făcuse nimic care să-l înfu­rie pe liderul din Cuba. Dimpotrivă, se opusese cu dârzenie ideii de a trimite trupe în Cuba, spre nemulţumirea corporaţiilor din industria de armament.

Dar chiar dacă nu s-a aflat el însuşi în spatele asasinării, în mod direct, nu ar fi fost greu pentru Fidel Castro sau un colaborator al acestuia să cerceteze trecutul lui Lee Harvey Oswald şi să-l convingă să treacă la acţiune. Oswald fusese el însuşi comunist şi distribuise materiale de propagandă mai ample în care susţinea regimul din Cuba.

Nimeni nu poate şti dacă, într-adevăr, Castro ar fi vrut să facă aşa ceva. A spus că nu era nemulţumit de situaţia de la acea vreme şi ştia că riscul ca preşedintele Kennedy să declanşeze un război împotriva sa era foarte mic. Dar, ţinând cont de toate acestea, alţii ar fi fost mai mult decât încântaţi să-l alunge din Cuba. Baronii industriei petroliere din SUA reprezentau unul din­tre numeroasele grupuri care voiau eliminarea lui Fidel Castro, pentru că le distrugea rafinăriile şi sondele de petrol din Cuba.

Kennedy le impusese restricţii comerciale riguroase baronilor petrolului, provocându-le pierderi de milioane, iar cum sfera publică nu acorda deloc atenţie acestui aspect şi nu se vedea nici o soluţie la orizont, nu este posibil ca aceştia să fi luat problema în propriile mâini?


Legăturile dintre Fidel Castro, Kennedy, baronii petrolului şi Oswald sunt cel puţin neclare. Dar ştim cu certitudine că existau tensiuni considerabile între ei. Oare acest lucru a împins una dintre părţi la crimă?

Mafia

Prea puţini ştiu că fratele lui Kennedy, Robert, se lupta să reducă activitatea grupărilor de crimă organizată din SUA, inclusiv cea a Mafiei. Toţi membrii grupărilor mafiote declaraseră că ar fi în avantajul lor ca fie Robert, fie John să dispară din peisaj.

Desigur, asasinarea lui JFK ar putea fi interpretată drept un avertisment serios adresat guvernului SUA pentru a-1 determina să abandoneze pe loc cercetările asupra lumii infracţionale. Un asasinat ar fi fost cu siguranţă o modalitate dramatică de a demonstra lumii că nimeni, nici măcar preşedin­tele, nu poate îndrăzni să le stea în cale.

Martorii au afirmat că l-au văzut pe Oswald, în diverse ocazii, în compa­nia unor mafioţi cunoscuţi. Iar dacă Oswald lucrase pentru Mafie, e posibil ca Jack Ruby să fi fost angajat pentru a-1 asasina pe Oswald şi a-1 împiedica să dezvăluie adevărul? Oswald dăduse de înţeles că ştia mai multe decât declarase.

Intenţiile Mafiei nu erau amiabile. Emiţând constant cereri pentru tot mai multe arme şi oameni, fuseseră scandalizaţi aflând că preşedintele Kennedy ameninţa cu retragerea din Vietnam. Prezenţa armatei americane în ţară împiedica indirect autorităţile vietnameze să pună punct fluxului constant de droguri care era traficat către SUA şi care amplifica profiturile Mafiei. Când Kennedy a fost asasinat, documentul pe care îl redactase şi în care afirma că se gândeşte să se retragă din Vietnam s-a pierdut, aparent – s-ar părea că Mafia găsise o soluţie eficientă pentru a păstra deschisă calea de acces a drogurilor în SUA.

Este posibil oare ca Mafia să se fi infiltrat în guvernul Statelor Unite? Sau ca unii dintre membrii săi să fi fost corupţi pentru a influenţa procesele în care era implicată Mafia? Acesta să fie motivul pentru care nu s-a făcut niciodată o anchetă completă în privinţa posibilităţii unei conspiraţii?

CIA

Kennedy şi CIA ajunseseră în impas din cauza invaziei din Golful Porcilor din Cuba, unde exilaţii cubanezi invadaseră ţara într-o încercare de a răsturna guvernul lui Fidel Castro, ajutaţi de CIA, care le oferise finanţare şi pregătire. Operaţia a eşuat spectaculos şi au început controversele legate de cine era responsabil de înfrângere. Nici una dintre părţi nu era dispusă să cedeze. Kennedy dădea vina pe CIA că abordase greşit invazia, iar CIA îl învinovăţea pe Kennedy, acuzându-1 că nu acordase suficiente resurse cu care să lucreze. Cu siguranţă, plutea multă ostilitate în aer şi chiar dacă asasinatul a avut efecte mai dramatice decât cele anticipate, e posibil ca preşedintele Kennedy să fi descoperit un complot fie împotriva lui personal fie împotriva guver­nului. Oare a fost nevoie să fie redus la tăcere înainte de a apuca să spună ceva? Cu siguranţă nu poate fi exclusă posibilitatea ca asasinatul să fi fost un act de autoapărare, acoperind intenţiile CIA. Dacă avea să funcţioneze, era esenţial să nu lase urme.

Iar în această situaţie ar fi fost imperativ să apeleze la un asasin din afară. Ar fi fost uşor pentru ei să formuleze o ameninţare la adresa lui Kennedy,  Oswald ar fi auzit toate detaliile, iar apoi ar fi făcut scos el castanele din foc pentru CIA. CIA ar fi avut personalul şi experienţa necesară pentru a-şi aco­peri urmele, iar natura foarte neprofesionistă a lui Oswald ar fi asigurat o dublă cacealma.

Mai mult, este posibil ca CIA să se fi folosit de unul dintre agenţii din Serviciile Secrete. Poate că Oswald a fost doar asasinul pe care trebuia să-l vadă publicul. Există declaraţii privind prezenţa la faţa locului a unor agenţi care nu ar fi trebuit să se afle acolo. E uşor de crezut că teoria unui al doi­lea ucigaş este adevărată. Dacă aşa stau lucrurile, ar fi putut un ucigaş cu experienţă şi înarmat să se ascundă în movila cu iarbă?

Complexul militar-industrial

Planurile lui Kennedy de a retrage trupele din Vietnam a creat cu siguran­ţă multe nemulţumiri, nu doar în rândul grupărilor mafiote pentru care războiul era foarte avantajos, ci şi în complexul militar-industrial, adică în păienjenişul de interese care lega guvernul, forţele armate şi industriile producătoare. Latura industrială a acestui triunghi de fier era deja furioasă pe el din cauza felului în care procedase în problema Cubei.

Realegerea lui Kennedy era aproape sigură, iar el făcuse deja publică o declaraţie conform căreia, după încheierea alegerilor, va retrage trupele din Vietnam. La doar patru zile după asasinat, Johnson a suplimentat trupele trimise, acţionând împotriva politicii enunţate de Kennedy, dar fiind pe pla­cul Mafiei şi, într-o măsură şi mai mare, în asentimentul complexului mili­tar-industrial.

Intrebarea dacă a fost posibil ca preşedintele Kennedy să-i înfurie pe cei din complexul militar-industrial suficient încât aceştia să comande uciderea sa rămâne nerezolvată, dar ceea ce este sigur este că aceştia nu erau încântaţi de acţiunile sale recente. –

Cealaltă întrebare este care a fost rolul FBI-ului în această poveste. Este puţin probabil ca ei să fie consideraţi asasini, ci doar conspiratori. Totodată, este greu de crezut că aceştia ar apela la o acţiune atât de făţişă, deoarece ei tind să opteze pentru operaţiuni în culise şi mai puţin către cele cu expu­nere publică.

Dar chiar dacă nu este, în mod direct, responsabil de asasinat, FBI este responsabil pentru bunăstarea ţării, astfel că e posibil să fi avut unele infor­maţii anterior asasinării preşedintelui.

KGB

Adepţii de extremă dreaptă ai teoriilor conspiraţiei susţin că Oswald a înfăp­tuit asasinatul de unul singur, totul în numele cauzei comuniste. în cursul celor doi ani pe care i-a petrecut în Rusia, Oswald s-a căsătorit cu o rusoaică, despre care se zvonea că este influenţată de ideologia marxist-leninistă. Se credea, de asemenea, că fusese îndoctrinat cu avantajele modului de viaţă comunist. Mai mult, Războiul Rece se afla în cel mai letal punct al său, iar când a venit momentul decisiv, Oswald a părut destul de mulţumit să facă el onorurile, toate în numele iubirii.

Profesorul Revilo Oliver a scris o relatare de 123 de pagini în cadrul Rapor­tului Warren şi susţine că preşedintele Kennedy a fost ucis de o conspiraţie comunistă internaţională din cauză că nu îi servea aşa cum promisese că o va face. Kennedy nu dădea semne că ar vrea să instaureze comunismul în SUA. Oliver a concluzionat totodată, plin de regrete, că în vreme ce Kennedy, instrument al comuniştilor, a fost plâns de o naţiune întreagă, nimeni nu a vărsat nici o lacrimă la moartea lui Adolf Hitler.

Comments

comments