Home / Conspiratii Romanesti / OZN In Romania / Incident OZN deasupra Mării Negre

Incident OZN deasupra Mării Negre

 

marea-neagra-oznIulie 1974. Norii negri ai unei posibile confruntări militare se adunau deasupra Mării Mediterane. Printr-o lovitură de stat. preşedintele Ciprului, arhiepiscopul Makarios, este înlăturat de la conducere şi insula este invadată de trupe turceşti.

Toate ţările din zona mediteraneană şi a Mării Negre, prin intermediul alianţelor celor două blocuri militare existente la acea dată (NATO şi Tratatul de la Varşovia), sunt în stare de alertă maximă. Este de la sine înţeles că, într-un asemenea context, spaţiul aerian şi maritim din zonă, ca şi cel învecinat, era cercetat prin toate mijloacele (inclusiv radioelectronice), înregistrându-se orice mişcare suspectă. Datorită tensiunii create, traficul aerian şi maritim era grav perturbat. Dar chiar în această situaţie tragică, se pare că se mai întâmplă ceva, de data aceasta straniu. Am subliniat contextul în care se petrecea întâmplarea tocmai pentru a arăta certitudinea fenomenului observat, dată fiind amploarea măsurilor luate cu acest prilej de toate statele din zonă, într-un moment când nimeni nu-şi putea permite să glumească.

Ziua de 24 iulie, ora 02.15 a.m. Pe ecranul unui radar de pe coasta românească a Mării Negre apare un semnal de la o aeronavă neidentificată. Se confirmă prezenţa sa printr-o altă instalaţie de radio- locaţie aflată pe o altă poziţie de dispunere, ce lucra pe o frecvenţă diferită. Deşi erau excluse erorile, ulterior, un al treilea radar certifică existenţa pre-zumtivei aeronave. Minutele trec şi ciudata prezenţă, ce nu respecta nici un traiect de zbor, nu-şi semnala apartenenţa şi evolua pe un traiect deosebit de sinuos, cu mari “variaţii” în altitudine şi viteză, a reuşit să alarmeze pe cei ce vegheau la siguranţa cărărilor neştiute ale spaţiului aerian.

Se ia legătura cu navele din larg, aflate mai aproape de zona unde evolua obiectul neidentificat. Se confirmă prezenţa aeriană de către două vase ale Marinei Militare – pe anumite porţiuni de traiect, când obiectul intra în posibilităţile tehnice ale mijloacelor de bord – a evoluţiei acestuia, fără a se putea determina natura sa.


Prin intermediul cooperării cu armatele vecine, se confirmă că radare ruseşti şi bulgăreşti urmăresc o perioadă de timp ciudata „aeronava”, după care unii renunţă, considerând-o un balon inofensiv în derivă (ruşii), ceilalţi afirmând că este o aeronavă de luptă antisubmarin rusească, decolată de pe una dintre navele purtătoare din larg (posibil de pe nave de luptă antisubmarin de tip Kinda, ce aveau atât elicoptere de tip Kamov la bord, cât şi avioane ).

Evoluţia OZN-ului este urmărită timp de 37 de minute în limitele de altitudine confirmate de radioaltimetre, respectiv de la 500 la 15.000 m şi cu viteze ce variază între 0 km/oră (staţionare la punct fix) şi aproximativ 4.000 km/oră.

Prezumtivul OZN va dispărea, undeva, foarte aproa¬pe de zona unde a apărut ultima semnalare ce indică o altitudine de 6.000 m şi o viteză 970 km/oră.

In perioada observaţiei, nici o aeronavă nu s-a aflat în pericol, nu s-au semnalat anomalii în propa¬garea undelor radar şi nimeni nu a revendicat vreun incident aerian în arealul unde a fost observat fenomenul ciudat.

Mai târziu, câţiva marinari aflaţi pe nave de luptă în larg au relatat, pentru data şi ora avute în discuţie, evoluţia unei ciudate „stele”, pe care au urmărit-o minute în şir, făcând tot felul de „acrobaţii” ce s-au finalizat cu o explozie puternică, plină până la „abundenţă” de lumină şi culoare (un adevărat foc de artificii, vor spune marinarii). Tot ei vor povesti (simplă coincidenţă!?) că în perioada respectivă nu au avut recepţie radio aproape deloc, din cauza unor puternici paraziţi (puşi pe seama bruiajului radio), dar care, ciudat, se manifestau numai în zona survolată de OZN, cum se va constata mai târziu la analiza incidentului.

In 1994, la Timişoara, la EUROCON, un cer¬cetător OZN bulgar va relata un incident OZN, care ca dată şi zonă coincide cu cel prezentat mai sus, susţinând că o navă militară a fostei URSS ar fi doborât, cu o rachetă antiaeriană, un OZN descoperit şi semnalat de radariştii români deasupra Mării Negre, în apele internaţionale. Quod erat demonstrandum!

Autor: Dr. Emil Strainu

Comments

comments