Harold Wilson

 

Harold Wilson Harold Wilson a fost unul dintre cei mai remarcabili premieri britanici din cea de-a doua jumătate a secolului XX. A deţinut de două ori funcţia de prim-ministru, între 1964 şi 1970 şi între 1974 şi 1976. Dar a fost totodată şi agent sovietic?

Presupusa duplicitate a lui Harold Wilson a fost denunţată pentru prima dată de dezertorul sovietic Anatoli Goliţîn, în timpul unei sesiuni secrete de intero­gare. El a afirmat că politicianul Partidului Laburist era un agent operativ al KGB a cărui ascensiune la şefia partidului şi, ulterior, la funcţia de prim- ministru fusese orchestrată prin asasinarea de către sovietici a fostului lider al partidului, politicianul proamerican Hugh Gaitskell, în 1963.

Moartea prematură a lui Gaitskell i-a lăsat cale liberă lui Harold Wilson pentru a duce Partidul Laburist spre o victorie previzibilă în alegeri împotriva unui guvern conservator hăituit de toată lumea, în 1964. Faptul că, în acelaşi an, KGB fusese asociat în minţile multora cu asasinarea preşedintelui SUA, John F. Kennedy, a întărit convingerea oamenilor privind capacitatea organizaţiei de a elimina personaje politice majore ale epocii.

Fostul ofiţer al Serviciilor Secrete Peter Wright a confirmat, ulterior, afir­maţiile lui Goliţîn în senzaţionala sa carte-dezvăluire din 1987, Spycatcher, care a dat naştere unui scandal uriaş în Marea Britanie, făcând publice nume­roase dintre activităţile clandestine ale MI5 din timpul stagiului său la GCHQ. L. Ron Hubbard, fondatorul controversatei biserici scientologice, l-a acuzat şi el pe Wilson că lucrează pentru sovietici.


MI5 nu a făcut mari eforturi pentru a combate zvonurile privind asocierea lui Wilson cu sovieticii, iar în unele cercuri este considerat parţial responsa­bil de propagarea lor. Aversiunea organizaţiei faţă de virarea spre stânga a Marii Britanii, iar, pentru unii, spre comunism, era un fapt general cunoscut iar pentru conducătorii săi cu orientări de dreapta este posibil ca Wilson să fi întruchipat această schimbare periculoasă de direcţie.

Implicarea MI5 în presupuse comploturi ale dreptei politice menite să-l răstoarne pe Harold Wilson şi guvernul laburist, mai întâi în 1968, apoi din nou în 1974, vin doar să întărească presupunerea conform căreia această organizaţie îl detesta pe remarcabilul politician.

Pretinsul scop al acestor ipotetice lovituri de stat era de a reda conservato­rilor controlul asupra ţării, numindu-1 lider interimar pe lordul Mountbatten, unchiul prinţului Philip şi Amiral al Flotei. Dar circumstanţele au fost de aşa natură încât acest plan trădător nu a fost pus în aplicare niciodată.

Comments

comments