Home / Conspiratii Mondiale / Altele / Dispariţia misterioasă a lui Shergar

Dispariţia misterioasă a lui Shergar

 

ShergarRăpirea calului Shergar, campion de curse, rămâne unul din­tre cele mai derutante cazuri de „cine a făcut-o?“ din anii 1980. Nici până în ziua de azi nu s-a găsit vreun cadavru.

La 8 februarie 1983, grajdul celebrului câştigător de curse din Ballymany, districtul Kildare, a fost luat cu asalt de câţiva bărbaţi înarmaţi care l-au obligat pe şeful echipei de la grajduri, Jim Fitzgerald, să urce calul într-un remorcă, cu care au fugit apoi. Shergar nu a mai fost văzut vreodată. Câteva zile mai târziu, Fitzgerald a primit o cerere anonimă de răscumpărare, prin care se solicitau 2 milioane de lire sterline pentru returnarea în siguranţă a celebrului cal câştigător. Dar principalul proprietar al calului, prinţul Karim Aga Khan, a refuzat să cedeze, de teamă să nu creeze un precedent în sport. Veterinarul Iui Shergar, Stan Cosgrove, crede că răpitorii au făcut greşeala de a crede că Aga Khan era singurul proprietar al calului şi că ar fi mai mult decât dispus să renunţe la această sumă. De fapt, Shergar era proprietatea a 34 de persoane organizate într-un grup, iar majoritatea nu aveau de gând să plătească.


Un fost puşcaş al IRA a recunoscut ulterior că această organizaţie se aflase în spatele răpirii nereuşite, dar grupul nu a acceptat niciodată să-şi asume responsabilitatea pentru această faptă. Chiar şi aşa, Shergar a fost răpit într-un moment în care campania IRA împotriva britanicilor se afla într-un punct culminant, iar membrii organizaţiei căutau cu disperare căi prin care să facă rost de fonduri pentru a-şi cumpăra arme. Date fiind dificultăţile lor de la acea vreme, un furt de o asemenea amploare nu pare câtuşi de puţin incredibil.

Pe parcursul celor 20 de ani de la dispariţia calului au existat numeroase cazuri în care oamenii au pretins că l-au văzut pe Shergar – unii au afirmat că l-au văzut concurând pe hipodrom, în Libia, alţii cred că răpitorii înarmaţi l-au dus la Marsilia – dar nici o pistă nu a putut fi verificată.

Comments

comments