Home / Conspiratii Romanesti / OZN In Romania / Cazul OZN Arad – 1979

Cazul OZN Arad – 1979

 

aradOrganele de trafic maghiare semnalează omologilor români despre intrarea pe teritoriul României a unui balon meteo maghiar. Balonul este observat şi cercetat de radarele româneşti încă înainte de a intra în spaţiul aerian al României, deplasându-se pe direcţia Arad-Baia Mare, trecând în URSS la o altitudine de peste 5.000 m.

După aproximativ 30 km parcurşi în spaţiul aerian al URSS, balonul se ridică în stratosferă şi explodează. După intrarea pe teritoriul României, balonul a evoluat la o înălţime variind între 8.000 şi 10.000 in.

Evoluţia în spaţiul aerian românesc a durat 52 de minute. După aproximativ 23 de minute (măsurate în durata evoluţiei), a fost observat un al doilea corp ce însoţea balonul, a cărui apariţie era din direcţia Cosmosului, venind „de sus”. A zburat cu balonul aproximativ 34 de km, fiind observat de 7 radare diferite ca frecvenţă de lucru şi poziţie geografică de amplasare, moment în care de pe aerodromul cel mai apropiat a decolat un avion de vânătoare pentru interceptare. La contactul vizual al avionului cu cele două obiecte ce zburau în tandem, cel de-al doilea obiect a manevrat, dispărând, cu o viteză calculată la sol ca fiind de peste 6 Mach, în abisul Cosmosului.


Avionul, în timpul prevăzut, a inspectat balonul, după care a aterizat. Balonul şi-a continuat zborul, după cum am arătat mai sus. Deşi a existat contact radar şi vizual cu cel de-al doilea obiect, semnalul recepţionat a fost ca şi cel obţinut de la un avion de mici dimensiuni. Nu i s-a putut stabili natura, fiind catalogat ca… posibil balon!? Evoluţia sa a fost urmărită prin radar până la aproxi¬mativ 100 km înălţime. Modul de evoluţie nu a corespuns aerodinamicii cunoscute la aparatele de zbor terestre. Acest obiect aerian a fost urmărit simultan de mijloacele de cercetare a spaţiului aerian din România, Ungaria şi URSS. La acea dată, mijloacele radar ale ţărilor implicate în acest incident erau similare şi compatibile între ele.

Autor: Dr. Emil Strainu

Comments

comments