Benazir Bhutto

 

Benazir BhuttoAsasinarea fostului prim-ministru al Pakistanului, Benazir Bhutto, la 27 decembrie 2007 în Rawalpindi, în timp ce se afla încampanie electorală ca lider al Partidului Popular Pakistanez, a scris un nou capitol în povestea kafkiană a politicii din Pakistan. Există nume­roase teorii conspiraţioniste în legătură cu forţele care s-ar fi aflat în spatele acestei crime.

Mulţi l-au acuzat pe generalul Pervez Musharraf, preşedinte al Pakis­tanului la acea dată. El a ocupat această funcţie în urma unei lovituri mili­tare din 2001 şi a deţinut-o până când a fost obligat, prin vot de blam, să-şi dea demisia, în august 2008.

întoarcerea lui Bhutto în Pakistan după şase ani de exil reprezenta o ameninţare evidentă la adresa puterii şi bazei financiare a lui Musharraf. Partidul Ligii Musulmane din Pakistan (PML-Q), susţinător al lui Musharraf, se confrunta cu o înfrângere în cadrul alegerilor generale şi se zvoneşte că Bhutto îşi dăduse acordul asupra unei înţelegeri cu preşedintele de la acea vreme, care urma să-şi reducă din prerogative. în mediul încins al politicii din Pakistan, Musharraf era în pericol să-şi piardă în mod ruşinos puterea.

Al-Qaeda şi-a asumat responsabilitatea pentru asasinat, dar această re­cunoaştere este departe de a-1 absolvi pe Musharraf şi regimul său. Musharraf şi apropiaţii săi aveau ample legături cu grupările extremiste şi se presu­pune că s-au folosit de acestea ca forţe armate neregulate pentru a reprima opoziţia de pe divizata scenă politică. Dacă acest lucru este adevărat, n-ar fi fost imposibil ca preşedintele să recurgă la serviciile unui mercenar din rân­durile al-Qaeda sau ale talibanilor.

Este posibil ca Musharraf să nici nu fi fost nevoit să recurgă la combatanţi. Agenţia de Spionaj Inter Servicii (ISI) a fost utilizată, se zvoneşte, de nu­meroşi prim-miniştri pakistanezi, pentru a înăbuşi opoziţia politică şi ar fi fost mai mult decât capabilă să organizeze un atac asupra lui Bhutto în Pakistan. Ca şi Musharraf, ISI şi armata ar fi primit o lovitură fatală dacă Bhutto ar fi reuşit să candideze şi să câştige alegerile.

Uşurinţa cu care lunetistul şi atentatorul sinucigaş cu bombă au reuşit să se apropie de maşina Toyota Land Cruiser a lui Bhutto, rezistentă la gloanţe şi la bombe, sugerează că a existat un anumit nivel de cooperare şi din partea serviciilor de securitate. Neglijenţele de detaliu ale sistemului de pază care au permis accesul atacatorilor ridică multe semne de întrebare, având în vedere că Bhutto supravieţuise unui atentat similar cu doar câteva luni în urmă, în Karachi. Acel atentat cu bombă a provocat moartea a cel puţin 139 de persoane, dintre care mulţi erau membri ai Partidului Popular Pakistanez (PPP) al lui Bhutto.


Mai mult, conform unui ziar din Israel, guvernul Pakistanului împiedicase tentativele lui Bhutto de a-şi angaja pază particulară din SUA şi Marea Britanie, refuzând să acorde vize contractorilor străini de servicii de pază. Musharraf a răspuns criticilor legate de securitate afirmând că de vină era imprudenţa lui Bhutto, care ar fi petrecut prea mult timp la mitingul electoral.

Confuzia asupra cauzei morţii lui Benazir Bhutto nu a reuşit decât să inten­sifice suspiciunile în legătură cu o presupusă implicare a statului în această crimă. După asasinarea ei, Ministrul de Interne a afirmat că Bhutto a murit în urma unei fracturi de craniu, după ce s-a lovit cu capul de mânerul trapei din plafonul maşinii sale, contrazicând, astfel, rapoartele emise de spitalul local.

Declaraţia opozanţilor săi, care susţin că moartea sa fusese oarecum acci­dentală, ar putea fi interpretată cu uşurinţă drept o tentativă de a diminua statutul său de martir şi, astfel, intensitatea impactului pe care moartea sa l-ar fi avut asupra alegerilor în pregătire.

însă Musharraf nu este singurul suspect. Există speculaţii şi în legătură cu fostul prim-ministru Nawaz Sharif ca fiind cel care a comandat asasinatul. Cele două personaje erau inamici politici înverşunaţi şi există o duşmănie ce durează de mult timp între Sharif şi familia Bhutto, politicianul originar din Lahore fiind responsabil de arestarea soţului lui Bhutto sub acuzaţia de corupţie. în urma acestei arestări, el şi-a petrecut peste zece ani în închisoare.

Au existat şi acuzaţii conform cărora guvernul SUA ar fi fost implicat într-o oarecare măsură în acest asasinat. Conform acestei teorii, guvernul SUA ar fi sprijinit riscanta întoarcere din exil a lui Bhutto, înlesnind astfel asasinarea ei pentru a accelera căderea de la putere a lui Musharraf. Presupusul sprijin acordat de ea grupărilor extremiste de la graniţa Pakistanului şi Afghanis- tanului devenise un obstacol important în calea războiului american împo­triva terorii.

Comments

comments