Abraham Lincoln

 

Abraham LincolnAbraham Lincoln a fost impuşcat de John Wilkes Booth în 14 aprilie 1865. Şi imediat au apărut întrebări legate de asasinarea sa. A fost Booth singurul responsabil de asasinat? Sau el a fost doar un instrument într-o conspiraţie mult mai amplă?

Rolul vicepreşedintelui în toată povestea este cel puţin neclar. Cu circa şapte ore înainte de asasinarea preşedintelui, Booth a trecut pe la hotelul din Washington care îl găzduia pe vicepreşedintele Andrew Johnson. Aflând că nici Johnson, nici secretarul său particular nu erau prezenţi, Booth a scris următorul bileţel: „Nu doresc să vă deranjez. Sunteţi acasă? J. Wilkes Booth“. Secretarul particular al lui Johnson a afirmat că a găsit bileţelul în după- amiaza acelei zile. Putem deduce de aici că Johnson şi Booth se cunoşteau?

Au fost numeroşi cei care au crezut că Johnson era implicat în asasinat şi s-a înfiinţat o comisie specială privind asasinatul, care să investigheze orice dovezi ce îl legau de moartea lui Lincoln. Comisia nu a descoperit niciodată nimic dubios, cu toate acestea credinţa că Johnson era într-o oarecare măsură vinovat a dăinuit multă vreme. Cu siguranţă, pare ciudat faptul că Booth l-ar fi căutat cu atât de puţin timp înainte de asasinat.

Desigur, este posibil ca, în loc să fi fost controlat de altcineva, Booth să se fi aflat el însuşi în fruntea mai multor conspiratori, care au fost fie executaţi prin spânzurare, fie închişi la Fort Jefferson. Poate că Booth era un susţinător al valorilor sudiste, legate de sclavie şi rasism. Este posibil ca asasinatul să fi fost o soluţie mai dramatică decât cea luată în calcul iniţial. Poate că Booth intenţionase doar să-l răpească pe preşedinte şi să ceară prizonieri de război în locul său. S-ar putea ca asasinarea să fi fost o schimbare de ultim moment a planului, atunci când răpirea a eşuat.


Conform unui set de scrisori găsite asupra lui Booth, s-ar părea că el era la curent cu un complot de a arunca în aer Casa Albă. Fără îndoială, dacă aşa au stat lucrurile, dacă acel complot fusese abandonat, era nevoie de un plan mai îndrăzneţ şi mai radical pentru a îndeplini obiectivele iniţiale ale con­spiratorilor. în acest sens, poate că planul original a fost unul de amploare mai mică, iar tot ceea ce s-a întâmplat în cele din urmă a fost rodul unei decizii de mai târziu, atunci când planul a eşuat.

Lincoln îşi făcuse mulţi duşmani din cauza politicilor sale financiare. Eforturile sale din Războiul Civil i-au golit buzunarele, dar a refuzat împru­muturile cu dobândă ridicată oferite de bancheri europeni în frunte cu familia Rothschild, găsind alte căi de a finanţa războiul. Mai mult, bancherii britanici se opuneau politicilor protecţioniste ale lui Lincoln. Unii englezi din anii 1860 considerau că „schimburile comerciale britanice libere, monopolul industrial şi sclavia umană merg mână în mână“. Astfel, Lincoln era consi­derat o ameninţare pentru sistemul deja existent, şi este posibil ca tocmai de aceea să fi fost asasinat.

Comments

comments